Máte rodinný dům, který je podsklepený, a kde je možnost ukládat do chladnějšího prostředí ovoce a zeleninu i přes zimu? Můžete do sklepa uložit i brambory, jablka a hrušky? V některých rodinách se nakupují brambory na uskladnění po metrácích a tito lidé pak brambory v obchodech vůbec nenakupují, stejně jako některé druhy ovoce, co mají buď ze svých vlastních zdrojů, nebo je nakupují za zvýhodněnou cenu při podzimní sklizni.
Jak upravit sklepní prostory pro skladování potravin?
V první řadě tu musíte zajistit vhodnou teplotu a umožnit větrání. Toto lze provést buď větracími šachtami s krycí mřížkou, anebo malým okénkem. Větrání je důležité kvůli zamezení rozmnožování hniloby a plísní, kterým vyhovuje spíše stabilní prostředí s nedostatkem vzdušného kyslíku. Teplota by ve sklepě nikdy neměla klesnout pod bod mrazu, a v ideálním případě by neměla vystoupat nad čtyři stupně Celsia. Co se týče vlhkosti, ta by neměla klesnout pod 75 procent, ale zas by neměla přesáhnout 85 procent.
Zásadní je také skladování ve vhodných nádobách. Brambory i jablka můžete ve sklepě rozmístit do dřevěných bedýnek, ale ty jsou velmi nasákavé a mohou snadno rozšířit nějaké choroby. Lepším řešením jsou KLT přepravky, zhotovují se z plastu, ze zdravotně nezávadného polypropylenu, jsou perforované pro lepší přístup vzduchu a větrání a snadno se také pokládají na sebe ve více vrstvách. Jednoduše se s nimi manipuluje a pokud potřebujete mít ve sklepě uloženo více přepravek na sobě, nebude to problém.
KLT přepravky se běžně využívají pro přepravu zemědělských komodit přímo ze sklizně na trh, rozváží se v nich ovoce a zelenina v dodávkách a můžete se s nimi setkat jak v některých supermarketech, tak i ve venkovních tržnicích. V přepravkách si můžete vozit zeleninu a ovoce i na dovolenou, pohodlně se vejdou do zavazadlového prostoru vašeho auta.